Påske og påskeæg
Søde og lækre opskrifter til påsken
Hjemmelavede påskeæg med marcipan, nougat og chokolade er en hyggelig og lækker påsketradition. Børnene vil elske at være med, når påskeæggene skal trilles og dyppes i smeltet chokolade.
Find inspiration til hjemmelavede påskeæg her. Vælg mellem den klassiske version, eller påskeæg med fx smag af hyldeblomst eller lakrids.
Find også masser af opskrifter på lækre påskekager og lagkager og se, hvordan du pynter dem flot til påsketemaet. Bliv inspireret til din nye opskrift til påsken her.
Påskeopskrifter
Påske hos Odense Marcipan
Påsken betyder påskefrokost, påskeliljer, gækkebreve og påskeæg fyldt med marcipan og nougat og overtrukket med lækker chokolade. Påsken i Danmark har mange dejlige traditioner tilknyttet, som vi holder meget af her hos Odense Marcipan.
Plejer du at købe dine påskeæg, kan det være, at du i år vil prøve at lave dem selv. Det er slet ikke så svært, og vi hjælper dig godt på vej med masser af opskrifter på påskeæg.
Se her, hvis du vil vide mere om, hvad påske egentlig er, og hvorfor vi fejrer påske. Du kan også læse om påskeæggets historie og blive klogere på, hvorfor vi giver påskeæg til påske.
Påskeæg, påskelam og gækkebreve
Der er mange måder, du kan fejre påske på, ligesom der er mange forskellige påsketraditioner fra familie til familie, men påskeæg, påskelam og gækkebreve er nogle af de mest elskede påsketraditioner, vi har herhjemme.
Vi synes, at marcipan, nougat og chokolade hører sig påsken til. Derfor er det en påsketradition hos Odense Marcipan at lave skønne påskeæg og lækre påskekager fyldt med god marcipan, lækker chokolade og blød nougat.
Lav et hjemmelavet påskeæg
Elsker du at lave hjemmelavet konfekt til enhver lejlighed lige så meget, som vi gør, kan du prøve at lave dine egne hjemmelavede påskeæg. Prøv fx vores opskrift på lakridspåskeæg – de er supernemme at lave og smager fantastisk med et strejf af lakrids.
Brug dine hjemmelavede påskeæg som værtindegave til påskefrokosten, eller server dem for familien eller venner. Tag gerne børnene med i køkkenet – de vil elske at være med til at lave påskeæg, som de evt. kan pynte flot med krymmel, knas eller perler eller sætte pinde i, så det ligner en slikkepind.
Lad påskeharen gemme påskeæg i haven
En anden påsketradition er påskeharen. Konceptet omkring påskeharen minder om julemanden, da påskeharen kommer med påskeæg til de artige børn. Æggene ligger gemt i haven, hvor børnene skal gå på opdagelse og finde så mange, som de kan.
Måske laver påskeharen i din familie sine egne hjemmelavede påskeæg? Prøv fx denne opskrift på klassiske og børnevenlige påskeæg med marcipan, mælkechokolade og miniperler– dine børn vil elske dem!
Skønne opskrifter på påskedesserter
Måske du skal lave dessert til en påskefrokost, eller måske du bare har lyst til at servere en lækker kage for familien i påsken. Uanset hvilken årsag har vi her hos Odense Marcipan masser af ideer til lækre kager med et strejf af påske.
Prøv fx denne opskrift på påskelagkage med hvid chokoladecreme og pynt den flot med farverig marcipan og små likør- eller chokoladepåskeæg.
Lav flotte gækkebreve sammen med børnene
Gækkebreve hører også til påsken, og det er en hyggelig og drilagtig påsketradition, som især børn holder meget af. Lad børnene klippe et flot mønster i et stykke papir og skriv et lille påskedigt.
Ideen med et gækkebrev er, at du skal få modtageren til at gætte, hvem der har sendt brevet, ved at afslutte brevet med at skrive "Mit navn det står med prikker". Lav én prik for hvert bogstav i dit navn.
Hvis modtageren gætter, hvem der har sendt gækkebrevet, må du af med et påskeæg – hvis ikke, får du selv et påskeæg.
Køb marcipan og chokolade i vores webshop og lav dine egne påskeæg til dit gækkebrev.
Tips til hvordan du nemt laver påskeæg
Påskeæggets historie
Traditionen omkring påskeæg stammer tilbage fra den gang, hvor vi fastede op til påsken. Her var det ikke tilladt at spise æg, og når fasten var slut, fejrede man påsken med blandt andet at spise massevis af æg, som var flot dekorerede.
I dag fejrer vi stadig påske ved at dekorere påskeæg, og især børn har glæde af at male mange æg i flotte farver og mønstre.
Hvor man i gamle dage spiste ægget, så puster vi i dag æggehviden og –blommen ud, inden vi dekorerer det. I stedet bruger vi de dekorerede påskeæg som flot påskepynt fra børnene.
Selvom vi ikke længere spiser de æg, vi maler, så spiser vi til gengæld de påskeæg, der er lavet af marcipan, nougat og chokolade. Og gerne mange!
Hvornår giver man påskeæg?
Påskesøndag er typisk den dag, man giver hinanden påskeæg. Ofte er det forældre eller bedsteforældre, der giver påskeæg til børnene, og nogle gange ligger de gemt i haven af påskeharen.
Vi giver også hinanden påskeæg, hvis vi ikke kan gætte afsenderen af et gækkebrev. Her er skikken, at har du ikke gættet, hvem der har sendt dig et gækkebrev inden for tre dage, skal du give afsenderen et påskeæg.
Gætter du til gengæld, hvem der har sendt dig et gækkebrev, er det afsenderen, der skal give dig et påskeæg.
Sådan laver du hjemmelavede påskeæg
Hvorfor ikke lave dine påskeæg selv? Det er hyggeligt og slet ikke særlig svært. Du kan lave alt lige fra klassiske påskeæg med marcipan, nougat og chokolade til de lidt mere fantasifulde smagsvarianter med bl.a. hyldeblomst marcipan eller karamel krokant.
Uanset hvilke slags påskeæg, du giver dig i kast med, hjælper vi dig godt på vej med nemme opskrifter på påskeæg, mulighed for køb af chokolade, nougat og marcipan via vores webshop og videoguides, der viser dig, hvordan du laver de perfekte påskeæg.
Se fx denne guide til, hvordan du nemt laver hjemmelavede påskeæg med vores Odense æggerulle, som sørger for, at dine æg bliver flotte og ensartet – og brug vores tips til påskeæg nedenfor.
Vores bedste tips til de perfekte påskeæg
- Del marcipanen i lige store stykker, så får du de mest ensartede påskeæg
- Lad gerne marcipanpåskeæg hvile i ca. 1 døgn, inden du overtrækker dem med chokolade, da det giver det bedste resultat.
- Brug overtrækschokolade til at overtrække dine påskeæg – det giver en flot, glat og ensartet overflade.
- Sørg altid for, at dit fyld er dækket helt af marcipan, inden du overtrækker dine påskeæg. Marcipanen beskytter fyldet og sørger for, at det ikke falder ud, når du overtrækker dine æg.
- Temperer altid 200-400 gram chokolade ad gangen – også selvom du ikke skal bruge så meget. Det gør tempereringen lettere, og den overskydende chokolade kan gemmes og bruges senere.
Få inspiration til hjemmelavede påskeæg ovenfor, hvor vi har samlet nogle af vores bedste opskrifter. Så kan du glæde familien og børnene med lækre, hjemmelavede påskeæg med masser af marcipan, chokolade og blød nougat!
Påsken er en højtid, som fejres af flere religioner. Inden for kristendommen fejrer vi påske for at mindes Jesus’ korsfæstelse og død langfredag - og hans opstandelse fra de døde påskedag.
I mange danske hjem fylder det religiøse element af påsken ikke så meget længere, og påsken er for mange i stedet blevet en fejring af foråret og de lysere tiders kommen.
Flere af de gamle påsketraditioner er dog blevet bibeholdt gennem tiden, omend med en lidt anden betydning. Læs mere om de mest elskede påsketraditioner her.
Sådan fejrer vi påske hos Odense Marcipan
I Danmark har vi flere traditioner tilknyttet påsken. Måske din familie har sin helt egen påsketradition, men de fleste af os fejrer påsken med en masse god mad og lækre påskeæg af chokolade, marcipan og nougat.
Hos Odense Marcipan elsker vi påsken næsten lige så højt som julen, og vi har alt det, du skal bruge for at lave flotte påskeæg til familien eller måske som værtindegave til påskefrokosten.
Gå på opdagelse i alle vores påskeopskrifter her på siden og lav skønne, hjemmelavede påskeæg og lækre, flotte påskekager.
Se også vores videoguide til, hvordan man laver hjemmelavede påskeæg og køb den marcipan, chokolade og nougat, som du skal bruge til dine hjemmelavede påskeæg i vores webshop her.
Historien bag påsken
Ifølge gammel tradition fastede man i dagene mellem fastelavn og påske, og fasten havde til formål at gennemleve Jesus’ lidelser og død.
Hvor fastelavn markerer starten på fasen, er påsken afslutningen på, hvad der har været en ca. 40 dages lang faste. Læs mere om, hvad fastelavn er, og hvordan man oprindeligt fejrede fastelavn her.
Palmesøndag
Palmesøndag er søndagen før påskeugen, og markerer begyndelsen af påsken. Palmesøndag var dagen, hvor Jesus ankom til Jerusalem på et æsel for at deltage i fejringen af den jødiske påske.
Dagen har fået sit navn efter de palmegrene, som folk stod og viftede med som en velkomst og hyldest til Jesus, da han ankom til byen.
Skærtorsdag
Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus introducerede disciplene for nadveren i forbindelse med hans sidste måltid i Jerusalem.
Mange husker dagen som den, hvor Jesus skar brødet og skænkede vinen til disciplene, men i virkeligheden stammer navnet ’skærtorsdag’ af ordet ’skær’ som betyder ’renselse’ og hentyder til Jesus, der vaskede og rengjorde disciplenes fødder på skærtorsdag.
Langfredag
Langfredag er dagen, hvor Jesus bliver taget til fange, og dagen hvor vi mindes hans korsfæstelse, lange pinsler og død. Langfredag var derfor oprindeligt en sørgedag, hvor man var stille, og flere mindes i dag langfredag ved at sætte flaget på halvt.
Påskedag
Påskedag kaldes også for påskesøndag og er dagen, hvor man opdagede, at Jesus var genopstået fra de døde. Dagen er derfor en glædes dag, og vi fejrer den stadig den dag i dag med en stor familiepåskefrokost.
Påskedag er typisk også den dag, hvor man giver børnene påskeæg. Læs mere om, hvorfor vi giver påskeæg til påske længere oppe på siden.
2. påskedag
2. påskedag er en dansk tradition og helligdag og er en forlængelse af glæden og festen fra påskedag.
Hvornår er det påske?
Påsken falder ikke på den samme dato hvert år, og det er en forholdsvis kompliceret udregning, hvis du vil finde ud af, hvordan påsken falder i år.
Den simpleste metode til at regne ud, hvordan påsken falder, er huskereglen om, at påskedag er den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.
Forårsjævndøgn er dagen, hvor nat og dag har samme længde, og hvor vi stiller urerne en time frem og ligger altid d. 21. marts. Derfor kan påskedag tidligst være d. 22. marts og senest d. 25. april.
Sådan falder påsken de kommende år
Hvis du gerne vil springe den komplicerede udregning over og gå lige til datoerne, så falder påskedag – eller påskesøndag – på følgende datoer i de kommende år:
- Påskedag 2024 – søndag d. 31. marts 2024
- Påskedag 2025 – søndag d. 20. april 2025
- Påskedag 2026 – søndag d. 5. april 2026
- Påskedag 2027 – søndag d. 28. marts 2027