Hjemmelavede flødeboller

Før i tiden kendte man kun til de traditionelle flødeboller med guf, chokolade og kokos. I dag er der dog mange, der eksperimenterer med smagen og udseendet af deres flødeboller – så de kan nydes til enhver lejlighed!

Hos Odense Marcipan har vi også eksperimenteret med flødebollerne. Her på siden kan du finde flødebolleopskrifter til jul eller halloween – eller opskrifter på flødeboller med jordbær, saltkaramel eller chili.

Du finder selvfølgelig også opskrifter på flødeboller med marcipanbund – ligesom vi også har en opskrift på den klassiske flødebolle med eller uden kokos.

Få inspiration til dine hjemmelavede flødeboller her!

Gode råd og tips til flødeboller

Falder skummet sammen i dine flødeboller? Har du stress på, når flødebollerne skal sprøjtes op? Hjælp dig selv til flottere flødeboller ved at bruge vores råd, når du står og skal lave flødeboller. ODENSE konditorens bedste tips til vellykkede flødeboller er ideelle til de flødeboller, som skal serveres for venner, familie eller måske arbejdskollegerne, lige så vel som de er ideelle til de flødeboller, som ikke skal vises frem, men bare skal smage fantastisk.

Flødebollekunsten kan være svær at mestre. Men frygt ej, den perfekte flødebolle er lige på trapperne - hvis du altså følger alle rådene på denne side meget præcist. 

Vi giver dig nedenfor ODENSE konditorens bedste tips til vellykkede flødeboller og en guide til, hvordan du mestre kunsten i at overtrække flødeboller. 

Sådan laver du hjemmelavede flødeboller

Hjemmelavede Flødeboller 1

Hjemmelavede flødeboller

En flødebolle består af tre dele: bund, skum og chokoladeovertræk. Udover disse tre klassiske dele kan flødebollen pyntes, og du kan fylde dem med små overraskelser efter sæson og humør.

Flødeboller Med Marcipan Og Skovbær

Tips til flødebollebunde

Flødebollebunden er den letteste del af flødebollen, idet den blot består af lækker, blød marcipan. Du kan også vælge at bage marcipanbunden, så den får lidt bid, og skaber en fin kontrast til det bløde skum.

Den nemmeste måde at lave en marcipanbund på, er ved at rulle marcipanen til en stor pølse og skære den i skiver. Så har du hurtigt og nemt dine flødebollebunde!

Hvis du gerne vil prøve noget nyt, kan du også bage små vaniljebunde, hasselnøddebunde eller pistaciebunde. Du kan også prøve vores marcipanvarianter med smag.

Det vigtigste, når du laver dine bunde, er, at de hverken bliver for tykke eller for tynde. Bager du dine bunde må de heller ikke blive for hårde, da det vil gøre det sværere at spise kagen.

Hjemmelavede Flødeboller 2

Inspiration til flødebolleskum

Klassisk flødebolleskum består af sukkerlage og æggehvider pisket sammen til guf – og ikke af fløde som navnet antyder.

Æggehviderne piskes let, hvorefter du langsomt blander sukkerlagen i, ved at hælde det i en tynd stråle, mens du pisker æggehviderne. Det er vigtigt, at skummet piskes helt stift til sidst, enten med en håndmikser eller røremaskine i ca. 15 minutter.

Hvis du gerne vil prøve at give skummet smag, kan du blande lakridspulver, frysetørret frugt eller kaffe i. Du kan også tilsætte en kogt saft på bær eller frugt, som vil tilføre smag og farve til skummet. Tilsæt evt. hakkede bær, frugt eller chokolade i skummet, for at give det en knasende konsistens.

Når skummet sprøjtes ud på bundene, er det vigtigt, at du har en rolig hånd. Pres forsigtig skummet ud på marcipanbundene, så det fylder hele bunden, inden du begynder at løfte posen for at give højde på flødebollen. En bred bund giver stabilitet til skummet og chokoladeovertrækket.

Hvis du skulle være så uheldig, at dit skum ikke er blevet stift nok i konsistensen, så skal du ikke begynde forfra. Kom hele flødebollen i ovnen, uden chokoladeovertrækket, og bag den i 5 minutter ved 180° C. Det vil give dem en fastere overflade, så de er nemmere at overtrække med chokolade.

Flødeboller Med Jordbær 1

Fyld dine flødeboller med små overraskelser

Udover den lækre og bløde flødebolleskum kan du også overraske dine gæster ved at komme fyld i dine flødeboller.

Fyldet kan bestå af friske jordbær, hindbær eller brombær, eller du kan blande hakket chokolade eller nødder i dit skum, så den får lidt knas og bid.

Prøv f.eks. vores små knasende lakridskugler med naturlig farve eller vores choko karamelkugler, som små overraskelser i dine flødeboller.

Du kan også give dig i kast med at lave en gelé, som du ligger på bunden, inden du fylder den med skum. Eller bruger du vores færdiglavede flødebolleskaller, kan du overtrække dem med flydende karamel eller saltkaramel.

Få inspiration til fyld og små overraskelser i vores opskrifter på flødeboller her!

Hjemmelavede Flødeboller Med Lakrids 1

Konditorens tips til vellykkede flødeboller

  • Brug et termometer, så du er sikker på at få den rette temperatur på sukkerlagen.
  • Hæld i en tynd stråle langs kanten af skålen, når den varme sukkerlage tilsættes æggehviderne. Dermed undgår man knasende sukker i skummet.
  • Pisk skummet minimum 15 minutter eller til det er helt afkølet. Pisk meget gerne på røremaskine – en elpisker kan have svært ved at piske den seje skum grundigt nok.
  • Sørg for at have alle ingredienserne klar, før du starter på sukkerlagen og skummet. Sukkerlagen koger hurtigt færdigt, så alt skal være klar til at arbejde videre med.
  • Hav også bundene til flødebollerne klar, da skummet er bedst at arbejde med, så snart den er pisket færdig.
  • Lad gerne flødebollerne tørre en time på køkkenbordet, før de overtrækkes med chokolade.
  • Øv dig på at tempere chokolade eller brug overtræk. Kender du forskellen på chokolade og overtræk?
  • Chokolade, som ikke er blevet helt perfekt, kan smeltes om og tempereres forfra.
  • Chokolade som ikke bliver brugt kan hakkes og bruges til at bage med, anvende som drys eller se her for flere idéer!
Hjemmelavede Flødeboller 3

Bliv en mester til at lave flødebolleskaller

En flødebolleskal består af chokolade, der er tempereret, og som du enten maler på med en bagepensel eller dypper din flødebolle ned i. Chokoladetemperering er én af de sværere teknikker, hvor øvelse gør mester. Dette gælder også for flødeboller, jo flere gange du laver det, jo sjovere og nemmere bliver det.

Hvis du gerne vil tage udfordringen op med chokoladetemperering, så kan du med fordel bruge vores guide til chokolade temperering under Tips & Tricks.

Det vigtigste ved tempereringen er tålmodighed og koncentration. Det hele handler om at få chokoladen varmet op til den rette temperatur, hvor kunsten består i at holde chokoladen på den eksakte temperatur.

Flodebolle Cookie 6

Overtræk af flødeboller

  • Brug en dyb skål og rigeligt chokolade. Flødebollerne skal kunne komme helt ned og vende i chokoladen. 
  • Dyp flødebollen helt ned, så kanten på bunden også er dækket af chokolade.
  • Træk ikke flødebollen lige op af chokoladen, da skummet så vil falde af. 
  • Vend i stedet for flødebollen nede i chokoladen, så den ender med at stå oprejst på dine fingre. Det vil sige, flødebollen skal dyppes i chokoladen med bunden i vejret - og komme op af chokoladen igen med bunden nedad. 
  • Lad chokoladen dryppe godt af inden flødebollen sættes over på et stykke bagepapir.
  • Alternativt kan du pensle flødebollen med chokoladen - se videoen nedenfor. 
  • Chokoladen kan også hældes over flødebollerne. Her skal flødebollerne stå på en rist, så overskydende chokolade kan løbe af og genbruges. 
  • Chokoladen til flødeboller kan også støbes i en flødebolleform. Her benytter man samme teknik som ved fyldte chokolader. Se fremgangsmetoden her
  • Sæt gerne flødebollerne i køleskabet i 10-15 minutter, så chokoladen kan hærde helt op.
  • Færdige flødeboller opbevares bedst ved stuetemperatur i en kagedåse.
  • Holdbarheden på flødeboller afhænger af hvilken opskrift, du laver. Den klassiske flødebolle holder en uges tid, hvor dem med mere smag holder 3-4 dage. Flødeboller bliver som sådan ikke dårlige, men skummet vil falde sammen over tid. 

Flødeboller

Elsker du også at sætte tænderne i den sprøde flødebolleskal, med fløjlsblødt skum og en sprød bund?

Mange kender flødebollen fra barndommen til børnefødselsdage. I dag nydes den lille skønne kage ved mange andre lejligheder. Flødebollen har taget en drastisk udvikling de seneste år og fås nu i mange nye og spændende varianter.

Flødeboller Med Marcipan Og Skovbær

Hvad er flødeboller?

Flødeboller er en slags kage, som traditionelt set er bygget op omkring en vaffelbund, belagt med hvidt skum og overtrukket med chokolade. Chokoladeovertrækket kan herefter drysses med kokosmel.

Flødeboller i dag

Med tiden er det blevet mere og mere populært at spise flødeboller og lave sine egne flødeboller, og der findes derfor i dag mange forskellige typer flødeboller. Læs mere om historien om flødeboller længere nede på siden.

De fås nu med marcipan- eller nøddebunde, lakrids-, mokka- eller frugtskum og overtrækkes med lys, hvid eller mørk chokolade. Nogle flødeboller har endda også små overraskelser indeni!

Find inspiration til, hvordan du laver flødeboller i vores opskriftsunivers øverst på siden.

Ruby Flødeboller 2

Sådan opbevarer du bedst dine hjemmelavede flødeboller

Flødeboller har bedst af at være opbevaret ved 10-12 grader. Hvis du ikke kan finde et sted, med denne temperatur, så stil dem på køkkenbordet.

Hjemmelavede flødeboller kan holde sig alt efter hvilket fyld der er i, i ca. 3 dage. Du kan derfor med fordel lave dem et par dage, inden de skal spises.

Er der frugt eller anden syre i flødebollerne kan de ikke holde sig i lige så lang tid. Her anbefaler vi at spise dem samme dag eller dagen efter. Er der almindeligt skum uden smag i, så kan de holde sig i længere tid. 

Flødeboller Med Marcipanbund

Opskrift på flødeboller

Det er ikke en nem opgave at lave flødeboller første gang, da du skal mestre chokoladetemperering og lave skum til de små kager. Til gengæld er det er en hyggelig kage at lave med sin familie og ikke mindst nyde sammen.

Når du har lavet dine første flødeboller, vil du se, at det faktisk ikke er så svært, som det ser ud til, og du vil måske endda give dig i kast med de lidt mere avancerede flødebolleopskrifter. Øvelse gør mester, og hos Odense Marcipan har vi opskrifter til både begyndere, øvede og eksperter.

Floedeboller 1

Klassiske flødeboller

Er det første gang, du skal lave flødeboller? Så prøv vores opskrift på nemme flødeboller.

Det, du her skal gøre, er at rulle marcipanen ud, piske flødebolleskummet og pensle det med chokolade. Flødebollerne her er klassiske og rigtige gode at starte med at lave, hvis du vil lave flødeboller fra bunden. 

Flødeboller Med Hindbærskum 1

Hindbær flødeboller

Er du til hindbær, så prøv fløbolleopskriften med hindbær. Flødebolleskummet blandes med en hjemmelavet hindbærmasse, som giver en sommerlig smag af friske, danske hindbær. Udover den lækre smag, så giver hindbærrene også skummet en flot lyserød farve!

Skummet sprøjtes ud på marcipanbunde, som overtrækkes med smeltet mørk chokolade, der passer godt til de friske hindbær, men du kan selvfølgelig bruge lige den chokolade du foretrækker.

Som prikken over i’et kan de pyntes med frysetørret hindbær.

Hjemmelavede Flødeboller Med Lakrids 1

Lakrids flødeboller

Smagen af lakrids har også fundet sin vej til flødebollerne, og det er efterhånden blevet en eftertragtet smagsvariant. Prøv vores opskrift på flødeboller med lakrids – her i en miniudgave, som dog ikke gør smagen mindre god!

Her skal flødebolleskummet smages til med lakridspulver og vanilje, hvor efter det sprøjtes ud på små marcipanbunde og overtrækkes med hvid chokolade. Med disse flødeboller vil du få en helt fantastisk smag af det salte lakrids og søde hvide chokolade.

Hvid chokolade er kendt for at være lidt mere besværlig at tempererer end f.eks. mørk chokolade eller mælkechokolade. Men lad dig ikke afskrække af det – vi hjælper dig på vej med en guide til temperering af hvid chokolade her!

Flødeboller Med Jordbær 1

Lav din egen personlige flødebolle

Når du skal lave dine egne flødeboller, vælger du helt selv, hvad du vil bruge af ingredienser. Bundene kan være af marcipan, nødder, vafler, småkager eller noget helt femte.

Skummet kan være klassisk, med forskellig frugtsmag, lakrids, chokolade, kaffe eller du kan blande skummet op med små stykker af frugt eller krymmel.

Flødebolleskallen kan bestå af hvid-, lys- eller mørk chokolade. Herefter kan du pynte skallen med fint frugtstøv eller glimmerstøv. Du kan også drysse hakkede nødder, kokos eller frysetørret bær.

Hvis du er ferm i et køkken, så kan du også eksperimentere med små overraskelser i flødebollen. Du kan koge frugtgeléer, som fylder munden med frisk smag af sommerbær, eller du kan lave din egen saltkaramel eller lakridskaramel, som giver en god kontrast til det søde. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Held og lykke med dine hjemmelavede flødeboller og velbekomme!

Historien om flødeboller 

Flødeboller er en genial opfindelse, men hvad er historien egentlig bag den populære kage? Vi har samlet alt, der er værd at vide om flødeboller her.

Floedeboller Med Citronskum Karamel Og Hasselnoedder

Hvor stammer flødeboller fra?

Hvor flødebollen stammer fra er et omdiskuteret emne, og der er ikke et endegyldigt svar på dette. Mange tror, at flødebollen er af dansk oprindelse, men faktisk er den enten fra Skotland eller Amerika.

Skotland lavede flødeboller allerede tilbage i slutningen af 1800-tallet. Dengang gik flødebollen under navnet Chocolate Mallow Biscuit, som stadig kan købes i dag.

Grunden til, at Amerika muligvis er ophavslandet til flødebollen, skyldes historien om den danske mesterkonditor Emil Elikofer.

 

103080 Floedebolle 01

Sådan kom flødebollen til Danmark

Opskriften på flødebollen blev fragtet fra Amerika til Danmark af Emil Elikofer tilbage i 1912. Han blev belønnet med livslang ansættelse i Elvirasminde chokoladefabrik og fik tilmed et guldur.

Elvirasminde er Danmarks ældste chokoladefabrik og er det firma, der står bag Samba flødeboller. De første flødeboller blev solgt omkring 1905-1906, men den amerikanske opskrift blev anvendt efter 1912.

Flødeboller Med Hvid Chokolade Og Solbær 1

Hvor stammer navnet fra?

Flødebollen hed oprindeligt negerkys eller negerbolle, men i slutningen af 1980’erne blev dette bandlyst. Derfor blev navnet ændret til flødebolle, som er det navn, der bruges i dag.

Elvirasminde chokoladefabrik skiftede også navn fra Sambo til Samba af samme årsag. I dag ejer Elvirasminde også flødebolleproducenten Spangsberg, som laver luksus flødeboller med avanceret fyld og flotte flødebolleskaller.

Flødeboller Med Solbærskum

Hvornår blev det populært at lave hjemmelavede flødeboller?

Det er svært at sige præcis, hvornår det blev populært at lave hjemmelavede flødeboller, men det er tydeligt, at trenden er vokset i de seneste år.

Flere og flere virksomheder er begyndt at producere gourmet flødeboller, hvilket er med til at bidrage med inspiration til nye flødebolleopskrifter.

Floedeboller Med Hyldebaerskum Og Pistacie

Flødeboller i dag

Der er sket meget siden, de første flødeboller blev produceret tilbage i 1905-1906 i Danmark. Dengang bestod flødebollen af en klassisk vaffelbund, flødebolleskum, overtrukket med mørk chokolade og drysset med kokosmel.

I dag er mulighederne uendelige for den populære flødebolle:

  • Bund: vaffel, marcipan, nødder eller småkage
  • Skum: hindbær, jordbær, kirsebær, citron, karamel, lakrids, kaffe
  • Overtræk: hvid-, lys-, mørke chokolade eller en kombination
  • Pynt: glimmerstøv, frugtstøv, kokosmel eller hakkede nødder
  • Overraskelser indeni: frugtgelé, friske bær, saltkaramel- eller lakridskaramelkerne
Karamel Flødeboller 1

Lav flødeboller med Odense Marcipan

Hos Odense Marcipan vil vi gerne hjælpe dig godt på vej, når du skal lave din første hjemmelavede flødebolle. Vi har derfor samlet de bedste opskrifter på flødeboller til dig her, og der er både opskrifter til dig, der er nybegynder, og til dig der har brug for nye udfordringer. 

Vi har også samlet de bedste tips til flødeboller, og vi giver dig inspiration til, hvordan du laver flødeboller under Tips & Tricks, så du kan blive klædt godt på, inden du går i gang med selve flødebolleprojektet.

Mange mener at chokoladetemperering er én af de største udfordringer ved at lave sine egne hjemmelavede flødeboller. Derfor har vi lavet en guide til dig, så du kan lære at temperere chokolade til perfektion, hvad enten du anvender hvid, lys eller mørk chokolade.

Du ønskes alt held og lykke med jagten på at finde din favorit flødebolle. Velbekomme!