Stop madspild 

Hos ODENSE går vi op i at forhindre madspild. Det er så ærgerligt, når gode råvarer bliver smidt ud og ikke bliver brugt til lækkerier. Vi har derfor samlet en række tips, til hvordan du kan være med til at undgå at smide rester ud til glæde for både miljøet, pengepungen og den søde tand.

MÆLKE CHOKOLADE

Opbevaring af produkter

De fleste af vores produkter opbevares bedst tørt og køligt. Dog må chokolade ikke opbevares for koldt og fugtigt, da det kan blive gråt.

Citronmazarin med creme, bær og marengskys med ODENSE Marcipan

Hvor længe kan marcipan holde sig efter åbning?

Marcipan kan normalt holde sig i ca. 4 uger efter åbning i tætsluttet emballage – eks. en frysepose – i køleskabet.

Chokolade kan som minimum holde sig til ”bedst før” datoen, også selvom den er åben. Opbevar den i tætlukket emballage efter åbning. Det samme gælder alle vores dekorationer og støv. Frysetørret hindbær kan dog blive bløde efter åbning da fugten i luften gør dem bløde. Vi anbefaler derfor, at de bruges hurtigst muligt efter åbning.

Ren Raa 8

Hvor længe kan produkter holde sig efter bedst før dato?

Vores produkter er ofte gode efter ”bedst før” datoen, der står på pakken. Vores varer er sjældent dårlige eller ubrugelige efter denne dato, men den betyder blot, at du skal være ekstra opmærksom på produktet efter denne dato. Nogle gange er det nogle smags- eller konsistensændringer, der kan komme. Hvis du er i tvivl, om du kan bruge et produkt efter bedst før dato, så brug altid vores 3 trin test:

  • Kig på produktet: Er der kommet pletter på eller ser det anderledes ud end det plejer, så brug det ikke
  • Lugt til produktet: Lugter det afvigende eller anderledes, så brug det ikke.
  • Smag på produktet: Smager det anderledes eller afvigende, så brug det ikke.

Hvis produktet ikke lugter afvigende, ser afvigende ud eller smager afvigende, så bør det være fint at bruge.

Flapjaks 1

Brug af rester

Du kan bruge rester af marcipan, nougat og chokolade i overraskende mange forskellige kager og desserter.

  • Alle tre er rigtig gode i cookies eller brownie, hvor de smager fantastisk som fyld.
  • Marcipan kan bages og bruges som crumble i trifli, på is eller oven på skyr eller yoghurt.
  • Ristet marcipan og chokolade kan bruges i müsli.
  • Tempereret chokolade kan smøres tyndt ud på et stykke bagepapir og bruges som hjemmelavet chokoladepålæg.
  • Tempereret chokolade kan smøres tykt ud på bagepapir og pyntes med nødder eller tørret frugt. Når det er stivnet, knækker du det ud til lækre chokobrud. 
  • Bland mindre stykker af marcipan og nougat sammen med nødder, popcorn, cornflakes eller skumfiduser og vend det hele i tempereret chokolade. Kom det i en form, lad det stivne og skær det ud i mundrette bidder til Rocky road konfekt. (se opskrift herunder)

Opskrifter til brug af rester

Uden Tilsat Sukker 1

Køb den rigtige størrelse og mængde

Vores marcipan kommer i en lang række forskellige størrelser, alt efter hvor meget man skal bruge.

Skal du lave rigtig meget konfekt til jul, skal du måske have fat i vores 900 g marcipanrulle.

Ved du at du både skal bage en kage og lave en dessert, så er det måske vores 375 g pakke, du skal vælge

Skal du bruge en mindre mængde, og ved du at der går noget tid, før du skal bage igen, så er det måske 200 g pakken, du skal vælge.

Den Sjove Beskåret

Ryd op og kig i dine skabe

Det er en rigtig god ide at gå dine køkkenskabe igennem minimum hver 3. måned for at se, om du har madvarer liggende, der er ved at løbe på datoen. Nogle gange kan en pakke have gemt sig bagerst i skabet, og andre gange har du måske helt glemt, at du havde lækkerier gemt på hylden.

  • Tjek alle madvarer igennem for holdbarhedsdato.
  • Sæt de madvarer der har kortest tid til ”bedst før” forrest på hylden eller i skuffen, så du får det brugt.
  • Tjek de varer der er løbet på datoen ved at lugte, kigge og smage på dem.
  • Planlæg en restebagedag så du får brugt de varer, der ikke kan holde sig ret længe. Du kan se ideer til opskrifter med rester nederst på siden her.