Luciaboller med marcipan og chokolade 14
Luciaboller (på svensk lussebullar) er en svensk julebolle, der i mange familier bages i forbindelse med luciadag den 13. december, men som også nydes alle andre dage i december. Luciabollerne får sin karakteristiske gule farve fra safran, og så er de ofte formet som et "S" eller andre dekorative forme. I hver bolle er der pyntet med rosiner, eller som her chokolade, og så giver marcipanen bollerne sødme og en skøn blød konsistens.
I Sverige serveres luciabollerne ofte sammen med gløgg eller kaffe. Bollerne er super lækre helt nybagte, og her fra dansk side kan det varmt anbefales at spise bollerne med smør. Bollerne er også gode efter en tur på brødristeren, hvis de har ligget en dag eller to.
Ingredienser
Opskrift er beregnet til 14 stk.
- 100 g Smør
- 2 dl Mælk
- 25 g Gær
- 1 brev (0,5 g) Safran tråde
- 0,50 dl kogende Vand
- 2 spsk Sukker
- 1 Æg
- 200 g Hvid fuldkorns Hvedemel
- 350 g Hvedemel
- 1 Æg til pensling
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde ved svag varme.
- Tilsæt mælken.
- Sørg for at væsken er lillefingervarm, inden den hældes i en stål. Opløs gæren heri.
- Kom safran i en lille skål, og hæld kogende vand over, til trådene er opløste.
- Kom den opløste safran i mælkeblandingen sammen med sukkeret og ægget.
- Riv marcipanen, og tilsæt den i blandingen.
- Rør hvid fuldkornshvedemelet i sammen med chokoladeknapperne.
- Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen, og ælt til dejen er glat og smidig. Brødene bliver bedst, hvis dejen ikke er for tør af mel.
- Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i 14 stykker.
- Tril dejstykkerne til en "pølser", og sno stykkerne til "S'er".
- Fordel dejstykkerne på to bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 30 min.
- Pensl med sammenpisket æg og bag bollerne i ca. 12 min. til de er gyldne.
- Afkøl på en bagerist.