Nedfrysning af marcipan og bagværk
Der er mange forskellige holdninger til, hvorvidt marcipan og bagværk kan tåle at blive frosset ned.
Hos Odense Marcipan vil vi gerne vejlede dig, så du får det bedst mulige resultat ud af vores lækre produkter.
Marcipan - ren rå
Marcipan kan som udgangspunkt sagtens fryses ned - det er først ved optøning, at du skal være opmærksom på fremgangsmåden. Hvis marcipan bliver tøet ved for høj temperatur for hurtigt, udkrystalliseres det og giver marcipanen en anderledes struktur og et andet udseende.
Marcipan tør bedst op i køleskab natten over og dernæst ved stuetemperatur, indtil marcipanen er klar til at blive formet. På den måde undgår man, at marcipanen mister sine gode egenskaber.
Hvis du har lavet lige rigeligt med julekonfekt og overvejer at komme det i fryseren, fraråder vi dog dette - i hvert fald, hvis konfekten er overtrukket med chokolade, da chokoladen får kondens på overfladen og mister sit sprøde knæk.
Overtræksmarcipan bør aldrig nedfryses. Overtræksmarcipanen vil miste sin struktur, som netop gør den velegnet til at overtrække bagværk med og vil ikke sidde optimalt fast på kagen efter en nedfrysning.
Bagværk
De fleste af vores opskrifter her på hjemmesiden er frostbare. Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen med at fryse en bagt kage eller andre bagte lækkerier ned. Det skal dog nævnes, at man aldrig kan være helt sikker på, at kagen er lige så lækker, når den er kommet op fra fryseren, som den er friskbagt.
Er kagen dekoreret med friske bær, må disse ikke fryses sammen med kagen. Du kan dog sagtens tage bærrene af kagen og pynte den på ny efter en tur i fryseren - pil fx blot jordbærrene af din jordbærtærte.
Chokolade
Hvis du har bagt en chokoladekage, tager kagen ikke skade af at komme i fryseren. Det samme gælder for chokoladecremer eller mousser.
Ren chokolade bør dog ikke fryses ned, da strukturen ikke har godt af frostgrader og fugten fra en nedfrysning.