Historien om mandelgaven og Ris a la mandens oprindelse
Hele december måned tæller vi spændt ned til juleaften. Det gælder ikke mindst nedtællingen til den årlige konkurrence om at finde mandlen i ris a la manden og blive den heldige vinder af mandelgaven, som er den mest spændingsfyldte juledessert.
Ideen med en mandelgave stammer oprindeligt fra Frankrig, hvor man opfandt en selskabsleg, der gik ud på at finde en figur eller bønne, som var bagt ind i en kage. I Danmark sammenlagde vi de to traditioner, og i dag kender vi det som ris a la mande med en hel mandel i, som alle håber at få på deres tallerken.
Mandelgave fra Odense Marcipan
En mandelgave fra ODENSE vil også glæde både store og små. Vi har fx vores egne opskriftsbøger, som bugner med de bedste opskrifter på kager, desserter og konfekt. Der er noget for enhver smag, og du kan finde opskrifter til både fest og hverdag. Bøgerne er flotte og illustreret med smukke billeder.
Du får masser af inspiration til din næste dessert, når du sidder og bladrer igennem en af vores ODENSE opskriftsbøger.
Har du en kageglad familie, kan du også finde inspiration til mandelgave blandt vores værktøj og udstyr til dessert, kager og konfekt.
Ideer til årets mandelgave
Står du for årets mandelgave, og mangler du ideer? Mandelgaven skal jo kunne vindes af både oldemor og oldebarn.
Vælg den sikre og klassiske marcipangris – den elsker vi alle sammen. Du kan lave din egen marcipangris af lækker ODENSE Marcipan og gøre den helt personlig med pynt, topping og tilbehør fra vores webshop.
Hvor stammer Ris a la mande fra?
Vidste du, at ris a la manden er en dansk dessert, og traditionen med at få en mandelgave er fransk?
Risalamande kan dateres tilbage til starten af 1900-tallet. I første omgang blev det normalt at tilsætte flødeskum eller erstatningsprodukter til risengrøden, for at få den til at strække længere. Det var en fordel at få maden til at strække så lang tid som muligt på grund af krigen og en tid med høje priser på bl.a. ris og kanel. Det var de borgerlige damer i Danmark, der begyndte at eksperimentere med at tilsætte flødeskum, og de navngav naturligvis retten med et fint franskklingende navn: ris a la mande.
Der har været mange varianter af ris a la mande, men i dag spiser vi den alle sammen med masser af hakkede mandler og lækre vaniljekorn. Og hos Odense Marcipan elsker vi mandler, uanset om de er hele, hakkede eller melede.
Risalamande med et twist – 3 tips fra os til dig
I Odense Marcipan er vi vilde med den klassiske ris a la mande, men vi kan også godt lide at blive overrasket. Derfor deler vi 4 tips til med dig, så du kan pifte din ris a la mande op eller variere:
- Honningkaramelliserede mandler som topping
- Tilføj chokolade til ris a la manden. Fx 50 g finthakkede hvide chokoladeknapper
- Dessertsauce i stedet for kirsebærsauce. Vælg mellem karamel, chokolade, jordbær, lakrids eller nougat.